søndag 27. november 2011

Se min kjole

Jeg kjøpte en restebit med strech velour da jeg var på Stoff og stil sist. Biten var kun 30 cm, så det var ikke all verdens lengde til å sy av. Jeg bestemte meg for å sy en kjole til liss-mor her i huset. I mangel på mønster, måtte jeg dykke i klesskapet og se om jeg kunne finne en kjole jeg kunne bruke som mal. Jeg fant ut at liss-mor har vokst, for alle kjolene var en størrelse (minst) for små. En gammel avis gikk med i forsøket på å lage et mønster som kunne være stort nok til å brukes i dag. Mønsteret ble ikke helt optimalt, men med litt justeringer underveis kom jeg da i mål.

Siden biten med stoff var svært begrensen, måtte jeg klippe en bit til bærestykket, og en bit til selve kjolen, og sy disse samen til kjolen. Det holdt akkurat.....Jeg ville ha en lomme, og fikk veldig god hjelp i tutorialen til Houseofhopen Her. Det var faktisk ganske enkelt å sy en lomme etter denne tutorialen.

Jeg valgte å ha et blondebånd i sømmen mellom bærestykket og selve kjolen, for å gjøre litt mer ut av kjolen. Nederst på kjolen applikerte jeg en snegle. For å få det beste resultatet ved slik applikering bruker jeg strykevlieselin, som det er lim på begge sider av papiret. Dette tegner jeg mønsteret til applikasjonen på (husk å tegn motsatt vei av det det ferdige resultatet skal være). Etterpå stryker jeg vlieselinen på det stoffet jeg har valgt til applikasjon, før jeg river av beskyttelsespapiret på vlieselinpapiret, og stryker det fast på kjolen. Jeg brukte sikk-sakk sting som jeg satte på den minste avstanden 8(som er 0,5 på min maskin), og sydde fast applikasjonen.

Til slutt la jeg opp kjolen med tvillingnål. Det fungerer fint, men jeg ser at jeg gjerne skulle ha hatt en overlock maskin. Det er nok det høyest ønske for tiden på syfronten.


fredag 25. november 2011

Det satt to katter på ett bord.........

Da er enda en julegave i boks. Har strikket votter til en (kan ikke avsløre til hvem nå sånn like før jul) som jeg vet er glad i katter.

Forran på votten har jeg strikket to katter som står rygg mot rygg. På innsiden er det potetrykk helt framme ved fingrene og på tommeltotten er det en "ribbet sild", dvs. bare beina til en fisk. Vottene har ellers pyntekant i siden, og øverst en pyntebord med blomster.

Jeg har ikke hatt annet mønster til grunn, enn at jeg så ett par votter med tilsvarende mønster på et bilde en gang. Husker hverken hvem som hadde strikket de eller hvor jeg så de (beklager). Ut fra bilder jeg har sett har jeg først tatt utgangspunkt i et selbumønster jeg har på votter, og så har jeg regnet og tegnet mønster på ett ark, slik at jeg skulle få alle masker til å gå opp.

Jeg har strikket på pinner nr. 3 med Sisu-garn. Et godt og mykt ullgarn, som ikke skal klø så veldig mye. Jeg la opp 48 msk, og strikket den øverste borden (blomsterbord) med disse maskene. Deretter økte jeg ut for å få maskeantallet til å strikke kattene på forsiden, pyntebord i sidene, og sjakkmønster på baksiden. For hver 4 runde økte jeg ut masker til tommeltotten, totalt 5 ganger. Tommelen er strikket ovet 24 mask.

Vottens lengde er 25 cm.

søndag 20. november 2011

Brødrene Mr. Motsatt Monster

Disse to brødre-monsterene, som så dagens lys her forleden, er strikket med motsatte farger av hverandre. De er strikket på pinne nr. 8 i soft Naturgarn. De er strikket etter samme mønster som de sitteunderlagene jeg har laget tidligere (du finner link til mønsteret i tidligere innlegg på sitteunderlag). Begge er tovet i vaskemaskina på 60 grader  med en "dæsh" grønnsåpe. Da ble de tykke og stabile.

Øyne og tenner er ullfiltet fast etter toving, og jeg ble godt fornøyd med resultatet. Utrolig kjapt og enkelt å lage pynt med ullfilting (men også utrolig kjapt å stikke seg i fingeren med ullfiltenåla.....jeg snakker av erfaring).

Nå er de nye monstrene klar til å bli med oss på en eller annen tur ut i skog og mark.

Sokker, sokker....sokker.....

 Nok ett par med selbusokker har blitt ferdige. Disse har jeg tenkt å forære en god venninne som jobber i barnehage som en liten overraskelse til jul. Forhåpentligvis trenger hun ett tykt sokkepar til å varme seg gjennom vinteren.

Sokkene er strikket på pinne 3 av Rauma garn.Mønsteret på selve selburosene har jeg funnet i et gammel mønsterhefte fra Rauma, og så har jeg bare regnet ut hvor mange masker jeg måtte ha til selve sokken.

Mønsteret komponerte jeg underveis, og regnet meg fram til antall masker. Mitt mønster bli slik.

Legg opp 56 masker. Strikk to rett og to vrang i ca. 5 cm med sort farge, for å få vrangbord øverst. Øk ut til 64 masker når vrangborden er ferdig. Begynn å strikk mønster. Mønsteret på fronten går over 23 masker. I tillegg er det tre masker i hver side, som lager den svarte borden nedover hver side. De resterende maskene strikkes bak.Midt bak på sokken har jeg også strikket en svart stripe/bord, lik de som er i sidene.

Når sokken er ca. 14-15 cm, målt fra start på vrangbord, begynn felling til hælen. Jeg valgte å strikke hælen over 26 masker, da sokken skal passe en damefot ca. str. 38.

Etter at hælen er ferdigstrikket, strikk selve fotbladet. Strikk ca. 15 cm. fra der hvor hælen er ferdig ( det som vises som det svarte feltet under foten på sokken jeg strikket). Etter ca. 15 cm. begynn felling til tåen. I starten felte jeg annen hver runde, en maske både før og etter den svarte borden som er midt i siden, dvs. 4 masker på runden. Etter hver gikk jeg over til å felle 4 masker hver runde.

tirsdag 15. november 2011

Hello Kitty sitteunderlag

Det nærmer seg vinter (selv om det er flere plussgrader ute enda, og det ikke virker som om kulda har tenkt å sette inn riktig enda), og jeg har strikket et sitteunderlag som vi skal ha med oss på turer ut i marka når det etter hvert blir snø.

Sitteunderlaget er strikket i offwhite soft Naturgarn med pinner nr. 8, som er tovet på 50 grader med grønnsåpe i vaskemaskina (husk at vanlig hvitt ullgarn som er bleket, ikke tover seg). Etter å ha slitt med å lage øyne/munn på det første sitteunderlaget jeg strikket tidligere i høst, gikk jeg nå til innkjøp av ullfiltnål og ull. Jeg har filtet fast øyne og nese av ull (som man kjøper på Panduro e.l i poser), til og værhårene har jeg bare brukt vanlig fritidsullgarn som jeg filtet fast. Det var faktisk ganske så enkelt å få til dette, selv om det er "en del" turer opp og ned med ullfiltnåla får å få ulla til å sitte fast i selve sitteunderlaget. Kitty har til slutt fått en blomst som jeg har heklet av Dale babyullgarn. Dette var en rest jeg hadde igjen fra et tidligere prosjekt, så man kan hekle blomsten av hvilket som helst garn. Ble mye mer fornøyd med resultatet på dette sitteunderlaget enn det første, og jeg regner med at liss-mor i huset blir begeistret når hun får ha med Hello Kitty som sitteunderlag på turene denne vinteren.

Totalt på sitteunderlaget brukte jeg litt i overkant av 3 nøster garn. Nøstene inneholdt hver ca. 50 gram garn, og omtrent 50 meter tråd.

Mønsteret til sitteundelaget har jeg funnet i bloggen hos Randi Her.

søndag 13. november 2011

Enda en barneveske......den siste i rekken

Da har jeg (endelig) fått sydd den siste barnevesken som er tenkt som julegaver til små venninner av lillesøster/storebror her i huset. (Tror ikke noen av disse er innom bloggen, så jeg tar sjangsen på å  legge de ut her allerde nå.) Kjenner at det er godt å ha fått den unna....og at jeg faktisk har fått gjort det i så god tid før jul.

Vesken er sydd etter samme mal og størrelse som de andre barneveskene jeg har sydd tidligere. Den er ca. 25x30 cm stor i ytre mål. Jeg har applikert navnet til jenta som skal få vesken på veskens front, og satt på ric-racbånd som en ekstra pyntekant. Bokstavene har jeg sydd rundt med tungesting (ikke for hånd, men med maskina mi).Vesken forøvrig er sydd av et marihønestoff som jeg hadde liggende. Husker ikke i farten hvor jeg har kjøpt det eller hvilken produsent det er av. Øverst har jeg satt på en lukkekant slik at vesken fikk en litt finere "finish".

                         

Vesken er foret, og jeg har satt i et lag med     platevatt, for å stive vesken litt av, da den ellers blir veldig slamsete. Jeg har også lagt platevatt i hankene, slik at hankene har litt fasthet. I tillegg har jeg  sydd to sømmer i hanken, slik at vatten holder seg på plass, og at hanken blir "fast i fisken".

 Nå er det bare å vente på den søte juletid, slik at vesken kan finne sin plass under et juletre og åpnes av en liten jente på juleaften.

tirsdag 8. november 2011

Selbusokker til barn

Det er ikke det mest spennende jeg har strikket nå.....nemlig selbusokker i barnestørrelse. Men vinteren nærmer seg, og jeg synes det var en avveksling å strikke sokker med litt mønster i, så de ble det som det ble.

Sokkene er ca. 15 cm lange på sålen, så jeg regner med at de passer til snuppa her i huset, som er 3 år.

De er strikket på pinner 3,5 og av Raumaragg-garn. Sokkene er veldig tykke, så jeg er usikker på om de nesten blir for tykke til å ha inni sko/støvler, og egner seg mest til tøfler på hytta. Men vi trenger tykke sokker/tøfler til å ha på hytta også, så uansett så kommer de til nytte.


lørdag 5. november 2011

En liten prinsesse

En venninne venter baby snart, og hun vet det blir en jente. Jeg har derfor strikket en jakke til den nye verdensborgeren. Det er samme mønsteret som jeg tidligere har strikket en prinsejakke i. Denne gang valgte jeg gammelrosa og offwhite i Dale babyull, siden det er en jente som får den. Jeg valgte å strikke på pinner 3, siden jeg alltid strikker litt stramt. Genseren er i str. 3 måneder, og jeg tror mønsteret er fra Lanett, siden det i mønsteret står at man skal strikke i Lanett babyull. Jakken er i ragglandstrikking, så det går fort å montere den (heldigvis), for jeg er ingen racer på å montere vanlige gensre/jakker. Jeg trøbler alltid litt med knappestolpene, men med (nok en ) god hjelp fra min mamma, ordnet det seg. Knappene har jeg kjøpt på ebay (verdens største og beste butikk:-) Nå venter jeg bare på at den lille skal bli født, slik at jakken kan finne sin nye eier

fredag 4. november 2011

Veske til snuppa

Da er også veska til lissmor i huset ferdig. Etter at jeg satte i gang meg julegaveproduksjon til de andre små jentene, ville også hun ha en lik en.....og mor er ikke tung å be. Stoffet med babuschkaene er fra Stoff og stil, mens de andre stoffene er rester som jeg fant i restekurven. Ric rac båndet er også fra Stoff og stil. Navnet er applikert på framsiden av veska (så det er ikke rom for forvekslinger, for å si det sånn...).

Jeg har brukt platevatt for å få litt stabilitet på veska, og så har jeg foret den med ensfarget stoff på innsiden.

Veskens ytre mål er ca. 25 x 30.

Regner med at snuppa blir fornøyd når hun ser at veska er ferdig.